RESEPI BUAH MELAKASUMBER: Chef HanielizaOLAHAN: Cik Huda-----------------------------------------------
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung pulut
1 sudu makan tepung gandum (Huda guna 2 sudu makan)
1 cawan jus pandan
2 ketul gula melaka (dipotong dadu kecil)
1/2 biji kelapa parut muda (diambil bahagian putih sahaja)
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
1. Bancuh tepung pulut, tepung gandum, garam dan jus pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
3. Masukkan gula melaka ditengahnya dan bentukkan seperti bola.
4. Panaskan air hingga mendidih. Masukkan bebola pulut.
5. Apabila timbul, angkat dan toskan dalam tapisan.
6. Golekkan buah melaka dalam kelapa parut muda bercampur sedikit garam.
7. Siap dihidangkan.
Selamat mencuba!
Xoxo Huda.
Dah lama tak makan buah melaka. Nak kena try ni. Hikhik!
ReplyDeletenana kamarul Try jgn tak try. Hihi :D Selamat mencuba!
ReplyDelete